Skip to main content
Opleidingen

Jij met een MBO 2 diploma als beveiliger?

By 15 februari 2022februari 16th, 2022No Comments

opleiding_beveiliger_MBO

Wij geloven en investeren in mensen. Door hen de juiste opleiding én een kans te geven om weer onderdeel van de arbeidsmarkt te worden. Als gediplomeerd beveiliger bijvoorbeeld. Bij ons behaal je binnen één jaar je MBO niveau 2 diploma naast je betaalde baan als aspirant beveiliger.  Lees hier het verhaal van Bart Verhoef en Johan Limpens. Zij vertellen over hoe zij werken en leren bij Polygarde hebben ervaren.  Beide hebben ondertussen hun diploma’s behaald. Geïnspireerd? Solliciteer dan hier op de vacature! 

Onze aspirant beveiligers

Naam: Bart Verhoef
Leeftijd: 27 jaar
Woonplaats: Landgraaf
Werkzaam bij Polygarde sinds: maart 2020 gestart als verkeersregelaar. Nu aan de slag als beveiliger.
Voorheen werkzaam als: medewerker veegmachine bij Gemeente Heerlen

Naam: Johan Limpens
Leeftijd: 65 jaar
Woonplaats: Maastricht
Werkzaam bij Polygarde sinds: februari 2018.
Voorheen werkzaam als: beroepsmilitair, vrachtwagenchauffeur en verkeersregelaar

Wat motiveerde jou om de opleiding te gaan volgen?

Bart: ‘Het vak beveiliging heeft mij altijd geïnteresseerd, toch heb ik hier tot dit jaar geen actie op ondernomen. Ik koos voor de vooropleiding tot hovenier, alleen heb ik deze niet afgemaakt. Tijdens mijn sollicitatiegesprek bij Polygarde werd de mogelijkheid besproken om naast je baan een opleiding te volgen. Dit is natuurlijk de perfecte kans om alsnog mijn diploma te behalen!
Johan: Als verkeersregelaar sta je meestal buiten, ook in weer en wind. Ik vind het een prettig idee dat ik op mijn leeftijd meer binnen kan werken. Het vak beveiliger is een mooi beroep, je kunt echt meerwaarde bieden.

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

Bart: ‘Elke donderdag is een schooldag, wij starten dan om 8:15 uur met de kerntaken van het vak beveiliging. In de middag gaan we aan de slag met de vakken maatschappijleer, loopbaan en burgerschap. De rest van de week loop ik stage bij verschillende opdrachtgevers. Ik werk zowel door de week als in het weekend. Huiswerk maak ik als ik tijd heb, zowel na een werkdag maar ook tijdens een dienst. Gemiddeld spendeer ik zes uur per week aan huiswerk en aan stageopdrachten.’
Johan: ‘Ook ik ga op donderdag naar school. De opleiding wordt gegeven op ons kantoor in Maastricht. De tijd die ik aan mijn studie moet besteden wisselt per week. Ik plan die uren om mijn rooster heen. Als beveiliger werk je natuurlijk vaker in de avond en het weekend, dat hoort bij het vak.’

Voldoet het volgen van de opleiding aan jouw verwachtingen? 

Bart: ‘Eigenlijk had ik niet veel verwachtingen, vooralsnog is alles goed geregeld.’
Johan: ‘Op mijn leeftijd terug de schoolbanken in kan een uitdaging zijn. Gelukkig heb ik en goed basisniveau door mijn vooropleidingen. Wet- en regelgeving en het schrijven van rapporten is wel nieuwe stof voor mij. Hier moet ik dan ook even voor gaan zitten. De begeleiding op school en op de stageplekken is erg goed, dat is heel prettig.’

Wat valt je mee en wat valt je tegen?

Bart: ‘Tot nu toe valt alles wel mee, al moest ik in het begin wel wennen aan de nachtdiensten. Om deze te combineren met de studie overdag, dat was aanpassen in het begin. Maar al met al gaat het me nu goed af. De motivatie is groot om mijn diploma te halen.’
Johan: ‘Bij het schrijven van de rapporten moet ik met verschillende computerprogramma’s aan de slag. Dit was ik niet meer gewend. Gelukkig helpt mijn vrouw mij hier goed mee. De algemene vakken (rekenen en Nederlands) gaan mij daarentegen wel gemakkelijk af. Die kennis is mij al die jaren bijgebleven. Daarnaast heb ik een ander ritme door de weekend-, avond- en nachtdiensten. Dat was even aanpassen en wennen, ook voor het thuisfront’

Welke tips heb je voor diegene die overwegen om te starten met de opleiding?

Bart: ‘Bedenk goed voor jezelf, wil ik dit echt? Ja? Dan moet je ervoor gaan. Als de motivatie er is dan moet je niet twijfelen of je het wel kan. Door die motivatie kom je al een heel eind. Bovendien is er goede- en voldoende begeleiding. Dat helpt uiteraard mee.’
Johan: ‘Vergeet niet met het thuisfront te overleggen. Als beveiliger werk je onregelmatig. Dit betekent automatisch een ander ritme voor iedereen. In je vrije tijd ben je ook vaak bezig met huiswerk en opdrachten. Niet iedereen is in staat om zijn of haar thuissituatie hierop af te stemmen.’

Wat is het eerste dat je gaat doen na het behalen van je diploma?

Bart: ‘Ik spring een gat in de lucht! Vervolgens ga ik bij HR informeren naar mogelijkheden voor de vervolgopleiding tot BOA. Ik heb de smaak te pakken, zoals je merkt!’
Johan: ‘Ik ga met mijn vrouw uiteten, als bedankje voor haar begrip en hulp. Daarnaast heeft ze nu ook meer werk aan het wassen en strijken van de overhemden die ik nu als beveiliger draag . Dus zij verdient het om in het zonnetje gezet te worden.’

Solliciteer hier op de vacature! 

Jij als beveiliger in opleiding?