
Leon Maka is al 25 jaar verkeersregelaar. Dit doet hij met hart en ziel. Leon geniet van elke situatie waar hij wordt ingezet. Zeker wanneer André Rieu zijn optredens geeft in hartje Maastricht. Daar is hij als verkeersregelaar helemaal niet weg te slaan. En dat weten ze, bij Polygarde, waar Leon is gedetacheerd.
Wat is er zo bijzonder aan het vak van verkeersregelaar Leon?
“Ik voel me dan helemaal vrij. Daar geniet ik van. En ik heb bijzondere contacten. Dat is de ene keer tussen mij en de weggebruiker, wanneer ik bezig ben met het geven van aanwijzigingen, maar net zo goed wanneer ik tussen de werkzaamheden naar het toilet moet bij een hotel bijvoorbeeld. Dan zeggen ze, ‘ach, u staat hier op de weg. Wilt u koffie? En wilt u uw collega’s op straat ook even zeggen dat de koffie voor hen klaar staat?’ Dat vind ik heel aardig.”
Bij welk soort evenementen kunnen we je vinden?
“Ik ben begonnen als evenementen verkeersregelaar. Bijvoorbeeld evenementen zoals hardloopwedstrijden, MVV en wielertours, afgesloten evenementen genaamd. Dat weten niet veel mensen.”
Je zei zonet iets over het contact met weggebruikers. Kun je daar iets meer over vertellen?
“Gelukkig zijn er genoeg weggebruikers die een duim opsteken, als teken dat ze mijn signaal begrepen hebben. Zo van ‘we hebben u gezien’. In een enkel geval heb je ‘doorrijdertjes’, zo noemen wij die groep. Dat zijn mensen die zich nergens iets van aantrekken. Gelukkig komt dat niet vaak voor.”
Op welke locaties word je nog meer ingezet?
“Denk aan wegwerkzaamheden bijvoorbeeld. Hier zijn de ‘om- en ommetjes’ voor ons heel bekende werkzaamheden. We spreken van ‘om- en ommetjes’ wanneer we verkeer om vluchtheuvels moeten leiden. Verder worden we ingezet wanneer er werkzaamheden zijn aan verkeerslichten of wanneer er geasfalteerd wordt om nog maar enkele voorbeelden te noemen. Ook worden we ingezet bij Q-Park, op de Graanmarkt en het Mosae Forum. Dat komt vooral voor tijdens feestdagen, wanneer het in de stad erg druk is.”
Is het werk van verkeersregelaar zwaar werk?
“Ja, in die zin dat je altijd op je hoede moet zijn. Je moet 100% opletten en constant om je heen kijken. Maar daar wen je wel aan.”
Hoe praten verkeersregelaars met elkaar?
“We gebruiken portofoons.”
Zijn er in de 25 jaar dat je verkeersregelaar bent veel dingen veranderd?
“Ten eerste is het verkeer veel drukker geworden. Dat geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor fietsers, scooterrijders en voetgangers. Ook de mentaliteit is veranderd. Respect moeten we afdwingen. Dat vind ik wel een beetje jammer. Automobilisten geven we een stopteken met de hand, overige verkeersgebruikers met de mond. Wielrenners zijn het lastigst. Dan hebben ze een nummer of naam op hun shirt geplakt en denken ze dat ze alles mogen doen wat ze willen.”
In 25 jaar tijd ben je aan veel verkeerssituaties blootgesteld. Is het altijd goed gegaan?
“Wat dat betreft heb ik geboft want ik ben nog nooit aangereden.”
Welk evenement spreekt je het meest aan?
“Op André Rieu verheug ik me elke keer. Dat is het mooiste van het mooiste. Ondanks dat ik bij de les moet blijven tijdens mijn werk ga ik vanbinnen helemaal uit mijn dak. Dat is niet alleen omdat ik de muziek en de sfeer zo geweldig vind, maar ook vanwege de grote aantallen verschillende mensen. Duits spreek ik aardig, Engels niet zo goed. Dat is niet erg, want ik heb nog altijd handen om me verstaanbaar te maken. Bij Polygarde weten ze dat ik bij alle concerten wil worden ingezet. Want 1 dag moeten missen, dat laat ik niet gebeuren!”