Skip to main content
Nieuws

Waarom dames juist wél geschikt zijn als BOA.

boa_polygarde

Priscilla Deckers woont samen met haar partner (ook werkzaam als beveiliger bij Polygarde)  haar twee dochters en hun hond in Hoensbroek. Na een carrière bij de belastingdienst en uitbater van een cafetaria kwam Priscilla terecht bij Polygarde. Hier startte ze haar loopbaan als beveiliger. Onlangs mocht zij haar BOA basis diploma in ontvangst nemen. Zij vertelt over haar eerste ervaringen als vrouwelijke BOA.

‘We handhaven bijvoorbeeld de avondklok’

‘Ik heb ondertussen al een paar diensten meegedraaid. Samen met mijn collega rijden wij rond in de wijken waar we bijvoorbeeld de avondklok handhaven. Onze taak is om mensen aan te spreken die de wet overtreden. Plegen ze inderdaad strafbare feiten? Dan gaan we in gesprek met die personen. Gisteren bijvoorbeeld hadden we drie staande houdingen. Dat waren mijn eerste, best spannend.

‘Een BOA mag zeker niet verlegen zijn’

Welke eigenschappen een BOA zeker moet bezitten? Je moet sociaal zijn. Daarbij moet je mensen durven aan te spreken. Dus je mag zeker niet verlegen zijn! Verder moet je stevig in je schoenen staan en vooral consequent zijn. De meeste mensen denken bij beveiligers en BOA’s aan grote gespierde mannen. Maar één van onze hoofdtaken is juist de-escalerend te werk gaan.  Als BOA heb je dus meer aan sociale eigenschappen dan aan een groot gespierd lijf.

‘Naast handhaven heeft ons werk ook en sociaal aspect’

Ons werk heeft dus ook een sociaal aspect. We lopen bijvoorbeeld rond in de gemeentes waar we tewerkgesteld worden. We maken dan regelmatig een praatje met de mensen op straat. Wij weten dus altijd wat er speelt in de wijken. Tegelijkertijd bewaken we de lokale orde en veiligheid. We ondersteunen de maatschappij waar mogelijk en zorgen voor veilige straten.

‘Als BOA werk je nooit alleen’

Of er ook nadelen zijn als vrouwelijke BOA? In de regel zijn mannen sterker dan vrouwen. Als het uiteindelijk toch uitloopt op fysiek geweld dan is de vrouw in haar nadeel. Gelukkig komen deze situaties maar zelden voor. Door een goed gesprek te voeren komen we er vrijwel altijd uit met de betreffende persoon. En bovendien ben je nooit alleen. In zulke situaties roepen wij onze collega’s of de politie op voor versterking.

‘Ik pleit voor meer dames als BOA!’

Al met al pleit ik voor meer dames als beveiliger en BOA. Ik denk dat mensen er nog vaak ervan uitgaan dat dames minder geschikt zijn voor het vak. Onterecht. Neem mij nou als voorbeeld, ik ben één meter vijftig lang en werk al jaren met veel plezier in de branche!’

Voel jij je aangesproken na het lezen van het verhaal? Lees hier meer over werken als BOA en laat via een open sollicitatie weten waarom jij geschikt bent voor de functie.

Jij als beveiliger in opleiding?